OVER ONS

 

Eerst meer informatie hieronder

Over het ontstaan
waar we voor staan
en waar we heen willen gaan.

Over het ontstaan..

27 jaar geleden kregen wij de beschikking over lege panden in Rotterdam. Daarin maakten we theater, dans, muziek… kunst met bewoners van een wijk. Steeds op basis van verhalen, belevenissen, dromen en wensen van Rotterdammers. Dat leverde al een schat aan Rotterdamse informatie op. En prachtige voorstellingen bovendien (ten tijde van De Theaterstraat). Zo liepen we van leeg zwembad naar fabriekshal naar ..Ergens. En die wandelingen moesten ook fijn zijn. Dat was het begin van onze rondleidingen!

Nadat de Theaterstraat stopte, bleven de rondleidingen bestaan. Gebaseerd op alle informatie van Rotterdammers, en alles wat we konden vinden via media, gesprekken met instellingen / MKB, kennissen, vrienden en vriendinnen, het bijwonen van bijeenkomsten, en natuurlijk ook onze eigen verhalen en belevenissen (Gidsen van Rondleiding Rotterdam laten niet alleen De Stad zien, maar vooral ook Hun Stad). Bij het maken van rondleidingen vroegen we ons steeds af: Stel dat we vrienden onze stad laten zien; wat zouden we hen laten meemaken?

De eerste gidsen van Rondleiding Rotterdam waren ook allemaal theatermakers. Nog steeds is dat een voorwaarde om gids bij Rondleiding Rotterdam te worden. Zo weet je als gast zeker dat het verhaal goed en levendig verhaald wordt.

Uitbreiding / waar we voor staan..

100 jaar geleden was Rotterdam ook al Architectuurstad (zie onze rondleiding in Spangen) maar in 2014 openen de Markthal, Centraal Station én Fenix Food Factory. Elke maand komt onze Koning of Koningin, of verschijnt Rotterdam in Internationale Prijs-uitslagen. Rondleiding Rotterdam krijgt het drukker en we breiden uit! Oude en nieuwe gidsen ontmoeten elkaar en spreken over wat volgens ons belangrijk is. Hieruit:
“We zien Rotterdam als vele steden, gemaakt door Rotterdammers vanuit allerlei kringen. In onze Rondleidingen willen we dat laten zien. Rotterdamse verhalen vertellen. Als vanzelf trots op onze stad en tegelijk realistisch en meerdere kanten belichtend van gebouwen en verhalen. Als theatermakers hoe dan ook zorgend voor een heel goede rondleiding. Niet als typetje rondlopend, wel als de beste vertellers. Bovendien laat elke gids zijn/haar Rotterdam zien. Alsof de groep die meegaat vrienden of goede kennissen zijn die het beste verdienen wat Rotterdam en zijn stadsgidsen te bieden hebben.”

En waar we heen willen gaan..

“Zolang het maar in Rotterdam is, is het goed.” Want sowieso blijven we de beste rondleidingen van Rotterdam aanbieden. Met gidsen die kunnen improviseren, verhalen kunnen vertellen als de beste, zorgen voor een goede sfeer.

En hopelijk kunnen we binnenkort steeds vaker verrast worden; wat nu al gebeurt, maar nog vaker uitgenodigd worden om tijdens een rondleiding bij iemand thuis te komen om zijn/haar verhaal te horen. Of een gebied te zien door de ogen van een markante Rotterdammer; van zwerver tot agent en alles daarnaast.

Vooralsnog laten onze gidsen (allemaal Rotterdammers) zo veel mogelijk mensen Rotterdam meemaken zoals het is. Want het duurt even voor je echt van Rotterdam houdt en wij hebben meestal maar een paar uur de tijd, maar we doen ons best bij nieuwe gasten en genieten mee met mede-Rotterdammers!

Hopelijk tot ziens! Wij ontmoeten u graag.
Want voor alle onderstaande rondleidingen geldt: Wij zijn flexibel, meestervertellers, enthousiast en realistisch over onze stad.
(Lees meer over onze rondleidingen op de homepage)

Architectuur

Over de hoogte- en oké.. een dieptepunt van Rotterdamse architectuur met vooral de vraag waarom gebouwen, pleinen en bruggen er zo uitzien. Gemengd met sociale, historische en actuele informatie.

Katendrecht/Kop van Zuid

Veel architectuur op de Kop, terwijl op het naastgelegen Katendrecht bijna alle grote stadsverhalen zijn te vertellen. En dat is precies wat we graag doen. Over gebouwen, landverhuizers, Kapenezen en meer..

Centrum

Vaak beginnen we waar u wilt. Maar als u niet kunt kiezen; op de Erasmusbrug? (De achterkant van het) Centraal Station? Markthal? Of toch op de beste blind-dateplek? En met de lekkerste taart tussendoor?

Delfshaven

Het historische deel én de rest van Delfshaven, van Marconiplein tot Zakkendragershuisje. Of andersom.
Als u liever alleen het historisch gedeelte bezoekt, doen we dat! Gezellig met heksen..

Spangen

Een oude, nieuwe stadswijk.
Over architectuur, het oude / nieuwe kasteel, kunst, overlast en verschillende golfbewegingen in Spangen.
Maximaal 10 deelnemers, vanaf Marconiplein.

Rotterdam College

Liever op 1 plek? Altijd droog met een fijne temperatuur? Wij geven ergens binnen een heel goede presentatie over verschillende Rotterdamse wijken en
onderwerpen. Mogelijk in heel de wereld.

Oud en Nieuw: Historisch Delfshaven EN Kop van Zuid

De perfecte combinatie. Bezoek tijdens één rondleiding het Oude en Nieuwe Rotterdam; Historisch Delfshaven en de Kop van Zuid en vaar halverwege ook nog eens hard over de Nieuwe Maas.

Bijzonder:
Op stap met.. agent Ron

Voor iedereen die het Centrum / Oude Westen van Rotterdam wil beleven met de verhalen en ervaringen van Ron, 30 jaar agent in Rotterdam. (Later volgen meer bijzondere Rotterdammers).

Met kinderen (8+) De geest van Delfshaven

Een spannend-leuke tocht, vooral voor kinderen van 8-10 jaar en hun begeleiders. Een combinatie van een speurtocht, zelf dingen doen, een live tour en een geluidswandeling.

De kikker van Eli

Deze wandeling gaat over Rotterdam en de voorname dieren van de stad. De geschiedenis van de stad lijkt bepaald te zijn door voorname en belangrijke mensen.
Maar er waren ook heel belangrijke dieren in de stad, met hun eigen verhaal.
En die dieren zijn er nog steeds.

Cadeau / Voorproefje

Geef Rotterdam cadeau aan iemand die het verdient, of aan uzelf. Bijvoorbeeld via een Persoonlijke gemaakte Webpagina, of een Cadeaubon of een Verrassings-rondleiding.
Ook als u een klein voorproefje van onze manier van rondleidingen wilt horen: klik hieronder.

Waarom kiezen voor Rondleiding Rotterdam?

  • Wij zijn Rotterdammers en bovendien:
  • Vanuit onze theaterachtergrond: Meestervertellers die een juiste sfeer voor uw rondleiding maken.
  • Hierbij bieden we een heel goede mix van feiten, verhalen, sagen en meningen van Rotterdammers.
  • We zijn ook flexibel; we passen onze wandeling en wat we vertellen zo veel mogelijk aan aan uw interesse, mogelijkheden en tijdschema.
  • Verder zijn wij voornamelijk enthousiast en realistische over Rotterdam en haar inwoners
  • En gespecialiseerd in de sociale geschiedenis en de steeds veranderende samenleving in Rotterdam.
  • En in de Rotterdamse architectuur.
  • We zijn ook goedkoper dan gemiddeld, omdat we bijvoorbeeld geen grote reclamebudgetten hebben. Mond tot mond-reclame geeft ons gelukkig meer dan genoeg te doen. 
  • En we zijn altijd op zoek naar combinaties van bijzondere en originele plekken en routes door onze stad.

En wij zijn niet de enigen die dat zeggen; anderen zeggen het ook..

Tip: Als u wilt, regelen we voor u en uw groep extra ontmoetingen met andere bewoners, zodat u niet alleen van uw persoonlijke gids hoort hoe het is om hier (vroeger en nu) te leven.