Rotterdamse Architectuur

En wat de gebouwen vertellen over de Rotterdammers

Eerst meer info hieronder

Markthal, Centraal Station, alleen daar al kun je een uur rondgeleid worden. Maar meestal zijn ze onderdeel van een Rotterdamse rondleiding die de beste architectuur verbindt.

 

Vooraf

Het is niet eens zo heel lang geleden dat mensen vroegen: “Waarom ga je in Rotterdam wonen?!” Wij, Rotterdammers, wisten het al een eeuw. Steeds meer delen we die trots en liefde met bezoekers van onze stad: de beroemde skyline, de ruimte, het idee van verandering en daadkracht. Hier en daar met een tikje heimwee, maar vooral bouwend aan Rotterdam.

100 jaar geleden waren we trouwens ook al de Architectuurstad van het land. Bijvoorbeeld vanwege het toen uitermate vooruitstrevende Justus van Effenblok (zie onze rondleiding in Spangen).
Maar tijdens deze Architectuurwandeling gaat het vooral over de na-oorlogse geschiedenis: met grootse voorbeelden van wederopbouw, zoals het Groothandelsgebouw naast ons mooie Centraal Station. Daar waar na-oorlogse stenen reageren op geschiedenis en fascisme.

Uit elk decennium valt wel een prachtig architectonisch voorbeeld te geven, zoals de Kubuswoningen. De Markthal. De Bibliotheek. Of Calypso. Of..
Tijdens deze rondleiding langs de hoogtepunten van het Centrum en de Kop van Zuid, geven wij vooral antwoord op de vraag waarom gebouwen er juist zo uitzien. En wat ze vertellen over Rotterdammers.
Meng dat met het enthousiasme van onze gidsen, en verhalen over de geschiedenis en actualiteit, en toekomstdromen van Rotterdam..

Tijdsduur en gebied

Deze wandeling duurt meestal twee uur, maar korter of langer kan ook. Op zich kun je al een uur bezig zijn met het bezoeken van 1 plek als het Centraal Station of de Markthal en directe omgeving.
Meestal vertrekken we bij het CS, bij een onverwacht overblijfsel van het oude, afgebroken station van Van Ravesteijn, om dan via de Markthal te eindigen bij de Kop van Zuid.
Maar andere routes kunnen ook..

Prijs
De prijs is afhankelijk van de tijdsduur en het aantal personen. Alle tijdsduren tussen een kwartier en vier uur zijn mogelijk (!) en de Groepsprijzen Inclusief BTW voor bijvoorbeeld 1, of 2 uur zijn dan:

1 persoon: 1 uur: € 59 / 2 uur € 108
2 – 3 personen: 1 uur: € 63 / 2 uur € 111
4 – 5 personen: 1 uur: € 72 / 2 uur € 119
6 – 8 personen: 1 uur € 76 / 2 uur: € 123
9 – 10 personen: 1 uur € 80 / 2 uur € 125
11 – 12 personen: 1 uur € 83 / 2 uur € 127
13 – 14 personen: 1 uur € 86 / 2 uur € 129
15 – 17 personen: 1 uur € 88 / 2 uur € 130
18 – 20 personen: 1 uur € 89 / 2 uur € 131
21 – 25 personen: 1 uur € 90 / 2 uur € 132

De prijs van 1,5 uur zit er bijvoorbeeld precies tussenin

Reserveren

Wilt u een architectuurrondleiding reserveren? Als u hier klikt komt u op onze reserveringspagina.

Hopelijk tot ziens! Wij ontmoeten u graag.
Want ook voor deze rondleiding geldt: Wij zijn flexibel, meestervertellers, enthousiast en realistisch over onze stad.
(Lees meer over onze rondleidingen op de homepage)

Wij bieden de volgende Rondleidingen aan in Rotterdam:

 

Architectuur

Over de hoogte- en oké.. een dieptepunt van Rotterdamse architectuur met vooral de vraag waarom gebouwen, pleinen en bruggen er zo uitzien. Gemengd met sociale, historische en actuele informatie.

Katendrecht/Kop van Zuid

Veel architectuur op de Kop, terwijl op het naastgelegen Katendrecht bijna alle grote stadsverhalen zijn te vertellen. En dat is precies wat we graag doen. Over gebouwen, landverhuizers, Kapenezen en meer..

Centrum

Vaak beginnen we waar u wilt. Maar als u niet kunt kiezen; op de Erasmusbrug? (De achterkant van het) Centraal Station? Markthal? Of toch op de beste blind-dateplek? En met de lekkerste taart tussendoor?

Delfshaven

Het historische deel én de rest van Delfshaven, van Marconiplein tot Zakkendragershuisje. Of andersom.
Als u liever alleen het historisch gedeelte bezoekt, doen we dat! Gezellig met heksen..

Spangen

Een oude, nieuwe stadswijk.
Over architectuur, het oude / nieuwe kasteel, kunst, overlast en verschillende golfbewegingen in Spangen.
Maximaal 10 deelnemers, vanaf Marconiplein.

Aansluit-Rondleidingen

Bijna elke ochtend kun je voor € 12,50 pp een nieuw gebied induiken. In 1,5u samen met anderen langs de hoogtepunten van het gebied. Kies uit Kop van Zuid / Katendrecht / Centrum / Delfshaven.. het kan allemaal.

Cadeau

Geef Rotterdam cadeau aan iemand die het verdient, of aan uzelf. Bijvoorbeeld via een Persoonlijke gemaakte Webpagina, of een Cadeaubon of een Verrassings-rondleiding.
Ook als u een klein voorproefje van onze manier van rondleidingen wilt horen: klik hieronder.

Rotterdam Op Jezelf (max 16 pers.)

Bepaal helemaal jullie eigen tempo en richting in Rotterdam en ontvang ondertussen via app of door te bellen live tips, ideeën en de beste informatie van jullie eigen privé-gids van Rondleiding Rotterdam. Mogelijk in het Centrum, Delfshaven en op de Kop van Zuid en Katendrecht.

Hier en Daar

Tijdens jullie bezoek aan Rotterdam komen jullie op meerdere plekken een gids van Rondleiding Rotterdam tegen.
Hij geeft een korte Top-Rondleiding over die plek. Tussen deze korte rondleidingen door volgen jullie weer jullie eigen plan. Het meest flexibel!

Oud en Nieuw: Historisch Delfshaven EN Kop van Zuid

De perfecte combinatie. Bezoek tijdens één rondleiding het Oude en Nieuwe Rotterdam; Historisch Delfshaven en de Kop van Zuid en vaar halverwege ook nog eens hard over de Nieuwe Maas.

Speciaal:
Op stap met.. agent Ron

Voor iedereen die het Centrum / Oude Westen van Rotterdam wil beleven met de verhalen en ervaringen van Ron, 30 jaar agent in Rotterdam. (Later volgen meer bijzondere Rotterdammers).

Met kinderen (8+) De geest van Delfshaven

Een spannend-leuke tocht, vooral voor kinderen van 8-10 jaar en hun begeleiders. Een combinatie van een speurtocht, zelf dingen doen, een live tour en een geluidswandeling.

Waarom kiezen voor St. Rondleiding Rotterdam?

  • Wij zijn Rotterdammers en bovendien:
  • Vanuit onze theaterachtergrond: Meestervertellers die een juiste sfeer voor uw rondleiding maken.
  • Hierbij bieden we een heel goede mix van feiten, verhalen, sagen en meningen van Rotterdammers.
  • We zijn ook flexibel; we passen onze wandeling en wat we vertellen zo veel mogelijk aan aan uw interesse, mogelijkheden en tijdschema.
  • Verder zijn wij voornamelijk enthousiast en realistische over Rotterdam en haar inwoners
  • En gespecialiseerd in de sociale geschiedenis en de steeds veranderende samenleving in Rotterdam.
  • En in de Rotterdamse architectuur.
  • We zijn ook goedkoper dan gemiddeld, omdat we bijvoorbeeld geen grote reclamebudgetten hebben. Mond tot mond-reclame geeft ons gelukkig meer dan genoeg te doen. 
  • En we zijn altijd op zoek naar combinaties van bijzondere en originele plekken en routes door onze stad.

En wij zijn niet de enigen die dat zeggen; anderen zeggen het ook..

Tip: Als u wilt, regelen we voor u en uw groep extra ontmoetingen met andere bewoners, zodat u niet alleen van uw persoonlijke gids hoort hoe het is om hier (vroeger en nu) te leven.