Er was eens een kikker..

Rondleiding met extra aandacht voor de dieren van Rotterdam

Eerst meer info hieronder

Er was eens een kikker

Deze wandeling gaat over Rotterdam en de voorname dieren van de stad.
De geschiedenis van de stad lijkt bepaald te zijn door voorname en belangrijke mensen, mannen vooral.
Maar er waren ook heel belangrijke dieren in de stad, met hun eigen verhaal.
En die dieren zijn er nog steeds.

 

Neem bijvoorbeeld de Kikker van Elie, Elie van Rijckevorsel.

Hij is uiteindelijk terecht gekomen op een borstbeeld, een heel voornaam borstbeeld, samen met Elie. Hij staat bij de Veerhaven.

In Rotterdam leven overigens drie soorten kikkers; de bruine kikker en twee ‘groene’ kikkers, de bastaardkikker en de Meerkikker. De bruine kikker zou je op deze wandeling kunnen tegenkomen in de Historische Tuin Schoonoord.

Elie had een heel mooi naamplaatje dat hij in al zijn boeken stempelde. Een R met drie kikkers. De drie kikkers horen bij het wapen van de familie Van Rijckevorsel, al vanaf begin 1600.

Onder het wapen staat in het Latijn: condit opes virtus – deugd verzamelt schatten/ macht/ rijkdom (het is goed om van alles te verzamelen) – en dat deed de familie Van Rijckevorsel. De familie was rijk en machtig, maar Elie deed nog iets meer, hij reisde de wereld over en bracht zijn schatten mee naar Rotterdam. Je vindt ze onder andere terug in het Wereldmuseum, in het Maritiem museum en in het Natuurmuseum.Je ziet ze pas als je kijkt

Mijn naam is Marjolijn Masselink. Inmiddels ben ik langer Rotterdammer dan Achterhoeker. Mijn eerste stappen in Rotterdam deed ik als mime-speler, daar voegde ik het politieke speeltoneel aan toe en als ondernemer is de stad altijd mijn plattegrond, mijn drijfveer en mijn onderwerp van gesprek.

Tegenover mijn huis op de Nieuwe Binnenweg keek ik omhoog. Op de rand van het dak zat een dier, een salamander. Al 25 jaar woon ik in hetzelfde huis in Rotterdam.

En nog nooit zag ik hem. Door veel te fotograferen heb ik geleerd om te kijken. Ik ga vaak te voet de stad in en heb alle kans om elk detail in mij op te nemen. En toch heb ik die salamander over het hoofd gezien. 

En toen is het kijken pas echt begonnen. 

Ik keek omhoog op de Westersingel 28 en zag het uiltje, gemaakt in 1906 door J.C. Altorf. En ik wist wel dat er een kameel op het dak van de Kunsthal stond. Maar pas toen ik keek zag ik hoe mooi, hoe gek en hoe bijzonder dit dier van Henk Visch is. Langs de Veerhaven staan vijf bronzen borstbeelden van zeer voornaam uitziende heren. Op de schouder van één van die heren bleek een kikkertje te zitten. De Kikker van Elie van Rijckevorsel.

Van het ene dier kwam het andere, ik viel van de ene verrukking in de andere. Ik besloot de dieren niet voor mezelf te houden maar ze te delen met jullie. De Adelaar van Rotown, de Aapjes van de Parklaan, het Paard Trottamundos van de Zwartepaardenstraat..De Uil van de Westersingel, de Zebra van de Diergaardesingel, de Leeuw van de Schiedamsesingel.
En het Zeepaardje getegeld op de hoek van de Van Vollenhovenstraat en het Westplein.

Kijk met me mee en zoek de aap van Anton, de lammetjes op de kerk en de gebroeders Muyden die waken bij een al lang gesloopt buitenhuis.

Start- en eindpunt kunnen worden aangepast, meestal beginnen we bij het Centraal Station. We doorkruisen het Witte de With Kwartier en het Scheepvaartkwartier en keren met een lus weer terug naar het Centraal Station.
Inhoudelijke verzoeken zijn zeker bespreekbaar en in te passen. Breaks met koffie, lunch of borrel zijn ook in te passen.
Taal: Nederlands.
Duur: De hele route neemt 4 uur in beslag, maar kan ook ingekort worden.
Aantal deelnemers: 4-15
Prijs: € 330 incl BTW

Hopelijk tot ziens! Wij ontmoeten u graag.
(Lees meer over onze rondleidingen op de homepage)

Wij bieden de volgende Rondleidingen aan in Rotterdam:

 

Architectuur

Over de hoogte- en oké.. een dieptepunt van Rotterdamse architectuur met vooral de vraag waarom gebouwen, pleinen en bruggen er zo uitzien. Gemengd met sociale, historische en actuele informatie.

Katendrecht/Kop van Zuid

Veel architectuur op de Kop, terwijl op het naastgelegen Katendrecht bijna alle grote stadsverhalen zijn te vertellen. En dat is precies wat we graag doen. Over gebouwen, landverhuizers, Kapenezen en meer..

Centrum

Vaak beginnen we waar u wilt. Maar als u niet kunt kiezen; op de Erasmusbrug? (De achterkant van het) Centraal Station? Markthal? Of toch op de beste blind-dateplek? En met de lekkerste taart tussendoor?

Oud en Nieuw: Historisch Delfshaven EN Kop van Zuid

De perfecte combinatie. Bezoek tijdens één rondleiding het Oude en Nieuwe Rotterdam; Historisch Delfshaven en de Kop van Zuid en vaar halverwege ook nog eens hard over de Nieuwe Maas.

Delfshaven

Het historische deel én de rest van Delfshaven, van Marconiplein tot Zakkendragershuisje. Of andersom.
Als u liever alleen het historisch gedeelte bezoekt, doen we dat! Gezellig met heksen..

Rotterdam College

Liever op 1 plek? Altijd droog met een fijne temperatuur? Wij geven ergens binnen een heel goede presentatie over verschillende Rotterdamse wijken en
onderwerpen. Mogelijk in heel de wereld.

Bijzonder:
Op stap met.. agent Ron

Voor iedereen die het Centrum / Oude Westen van Rotterdam wil beleven met de verhalen en ervaringen van Ron, 30 jaar agent in Rotterdam. (Later volgen meer bijzondere Rotterdammers).

Met kinderen (8+) De geest van Delfshaven

Een spannend-leuke tocht, vooral voor kinderen van 8-10 jaar en hun begeleiders. Een combinatie van een speurtocht, zelf dingen doen, een live tour en een geluidswandeling.

De kikker van Eli

Deze wandeling gaat over Rotterdam en de voorname dieren van de stad. De geschiedenis van de stad lijkt bepaald te zijn door voorname en belangrijke mensen.
Maar er waren ook heel belangrijke dieren in de stad, met hun eigen verhaal.
En die dieren zijn er nog steeds.

Cadeau / Voorproefje

Geef Rotterdam cadeau aan iemand die het verdient, of aan uzelf. Bijvoorbeeld via een Persoonlijke gemaakte Webpagina, of een Cadeaubon of een Verrassings-rondleiding.
Ook als u een klein voorproefje van onze manier van rondleidingen wilt horen: klik hieronder.

Waarom kiezen voor St. Rondleiding Rotterdam?

  • Wij zijn Rotterdammers en bovendien:
  • Vanuit onze theaterachtergrond: Meestervertellers die een juiste sfeer voor uw rondleiding maken.
  • Hierbij bieden we een heel goede mix van feiten, verhalen, sagen en meningen van Rotterdammers.
  • We zijn ook flexibel; we passen onze wandeling en wat we vertellen zo veel mogelijk aan aan uw interesse, mogelijkheden en tijdschema.
  • Verder zijn wij voornamelijk enthousiast en realistische over Rotterdam en haar inwoners
  • En gespecialiseerd in de sociale geschiedenis en de steeds veranderende samenleving in Rotterdam.
  • En in de Rotterdamse architectuur.
  • We zijn ook goedkoper dan gemiddeld, omdat we bijvoorbeeld geen grote reclamebudgetten hebben. Mond tot mond-reclame geeft ons gelukkig meer dan genoeg te doen. 
  • En we zijn altijd op zoek naar combinaties van bijzondere en originele plekken en routes door onze stad.

En wij zijn niet de enigen die dat zeggen; anderen zeggen het ook..

Tip: Als u wilt, regelen we voor u en uw groep extra ontmoetingen met andere bewoners, zodat u niet alleen van uw persoonlijke gids hoort hoe het is om hier (vroeger en nu) te leven.